Onze wijngaard

Bijzondere druivenrassen op onderstam, die aangepast zijn aan ons natte klimaat, resistent tegen schimmels en twee weken eerder rijp. Regent en Cabernet zijn de blauwe wijndruiven en Solaris de witte druif. Oogsten doen we vanaf half september tot half oktober.

Duurzaam en fruitvriendelijk
Hoe we duurzaam en biologisch werken laten we u graag zien tijdens de rondleidingen. We doen meer met tegenwind door het decentraal benutten van windenergie. Die windenergie gebruiken we ook voor het drogen van Appelchips. Juist, gedroogd met tegenwind. Onder de medewerkers in de buitendienst rekenen we ook de bijen (bestuiving), torenvalken (bewaking van de oogst), poulepetaten (alarmdienst)en Ouessant schapen (grasmaaien), het kleinste schapenras ter wereld. Vanaf april tot oktober wordt er volop gewerkt aan het onderhoud van de druiven. De wintersnoei vindt plaats vanaf eind November tot eind Januari. Maar zonder de hulp van de vele vrijwilligers zouden we in het jaar niet rondkomen met het werk. Elke druivenstok vraagt wel 15 minuten aandacht om voldoende druiventrossen te produceren die gebruikt kunnen worden voor één fles wijn.

Wijnlokaal activiteiten en ontvangstruimte
In het wijnlokaal ontvangen we groepen die zelf wijn, bier of likeur komen maken. Zomaar een avondje uit met inhoud of een meerdaagse serieuze kursus wijnmaken. Het wijnlokaal wordt ook gebruikt voor de activiteiten van het Raalter Amateur Wijn en Biermakers Gilde. In het Wijnlokaal zijn materialen voor het maken van wijn, bier en likeur te krijgen.

Wijnkelder
De druiven worden zelf verwerkt tot wijn en wijnig in de wijnkelder, onze produktieruimte. Van de witte druiven maken we direct sap, most dat we aan het gisten brengen. De rode druiven worden gekneusd. De schillen blijven enkele dagen meegisten waarna alles wordt uitgeperst. Een deel van de oogst laten wij verwerken door de Tappenmars

Italiaanse Wijnen in Salland
De Landman in Raalte heeft naast de wijngaard aan de Tolhuisweg ook een wijngaard in Piemonte Italië. De buren Perluigi en Cavallero maken van de Dolcetto, Barbera en Chardonnay druiven prachtige wijnen. De Landman reist ieder jaar in September naar Piemonte om zelf te helpen bij het plukken van de druiventrossen en het opzetten van de vergisting. De technieken uit dit oude wijngebied gebruikt De Landman in Raalte voor de vinificatie van haar eigen Nederlandse druiven als de Regent, Cabernet en Solaris. Zo komen de oude en de nieuwe wijnwerelden bij elkaar. Wil je proeven wat we bedoelen met prachtige Italiaanse Wijnen uit Piemonte kom dan kijken wat we in de kelder voor u klaar hebben liggen.